Wettelijke regels zelf doden pluimvee buiten het slachthuis

Het slachten van je eigen pluimvee buiten je slachthuis is toegestaan, maar wel onder strenge regels. Bij ganzen mogen alleen zelf worden geslacht als het dier daarna in de vlees productie terecht komt. Deze regels staan in het besluit houders van dieren en in verordening (EG) nr. 1099/2009. Een van de belangrijkste regel is dat pluimvee buiten een slachthuis, altijd verdoofd (bedwelmd) moet zijn. Het onverdoofd slachten (halal) buiten het slachthuis is niet toegestaan.

Pluimvee zelf doden en slachten

Als je je eigen kippen wilt slachten buiten een slachthuis, voor eigen consumptie of het beëindigen van het leven van het dier. Gelden de volgende eisen: verordening (EG) nr. 1099/2009. Het dier moet direct dood zijn en mag niet lijden. In een keer het hoofd van de kip afhakken zorgt niet voor een dood zonder pijn. Hiervoor moet dus eerst het dier verdoofd zijn. Dit kan je doen door bijvoorbeeld een krachtige slag op de kop te geven. Let wel op, dit mag alleen bij pluimvee tot 5KG. Wil je de nek omdraaien van het dier mag alleen bij pluimvee tot 3KG. Bij het doden is het belangrijk dat het dier een vorm van pijn, spanning of lijden kan ervaren. Als je het dier wilt slachten op een goede manier is kennis en doeltreffendheid belangrijk. Als het pluimvee gedood wordt voor het vlees, dan mag je als houder van het dier het vlees niet verkopen aan andere. Weggeven mag ook niet! meer informatie over het slachten van kippen vind je in ons artikel: workshop: zelf een kip slachten.

Klein aantal pluimvee slachten voor verkoopkip slachten

Als bedrijfsmatige houder mag je een kleine hoeveelheid pluimvee slachten voor verkoop. Hier gelden wel weer strenge regels voor die je kunt vinden in: Verordening (EG) Nr. 1099/2009, artikel 3, lid 1 en artikel 4 lid 1. Het slachten gaat op de zelfde manier, eerst het verdoven en daarna het slachten. Je mag het vlees rechtstreeks leveren aan de consument, horeca of plaatselijke detailhandel. Daarnaast mag maximaal 200 stuks per week en maximaal 2000 stuks in het jaar leveren. Doe je er meer dan staat er een boete op.

Verdoven van kippen

Het verdoven van pluimvee wordt ook bedwelmen genoemd. Het bedwelmen van kippen is verplicht voor dat je het dier gaat doden. Er is een overzicht gemaakt van verdovingsmethodes voor dieren die worden gedood voor productie en de verkoop van het vlees of andere producten.

Eendagskuikens slachten

Het slachten van eendagskuiken op een broederij mag. Hier zijn wel de volgende regels aan verbonden: Verordening (EG) Nr. 1099/2009, bijlage I, hoofdstuk I. Je mag de kuikens onmiddellijk pletten en/of de gas methode gebruiken. Het personeel van de broederij moet passend vakbekwaamheid niveau hebben. De gebruiksinstructie en onderhoudsinstructie van de apparatuur die gebruikt wordt moet aanwezig zijn. De apparaten zelf moeten ook gecontroleerd en onderhouden worden.