kalkoen slachten

Kalkoen slachten voor eigen consumptie

Kalkoen is een hoogwaardig stukje vlees. Een kalkoen slachten is voornamelijk populair in de kerstperiode. Een overheerlijke, met verse groente gevulde kalkoen is echt een sfeermaker tijdens het diner. Maar voor dat malse stukje kalkoenvlees op tafel staat dient er nog wel wat te gebeuren. Het klaarmaken van een kalkoen is ongeveer gelijk aan een kip slachten.

Voorbereiding van een kalkoen slachten

Er wordt gezegd dat een gestrest dier hormonen afgeeft die het vlees minder doen laten smaken. De voorbereiding begint daarmee al in het hok. Probeer voor het slachten van de kalkoen dan ook het dier met rust te laten en benader deze langzaam direct voor de slacht. De tip hierbij is om doelgericht en efficiënt te werk gaan.

Kalkoen eerst verdoven voor het slachten

kalkoen slachten foto

Houders van pluimvee mogen onder bepaalde regels zelf kalkoenen doden buiten een slachthuis. De wet schrijft voor: ‘’Pluimvee dat buiten een slachthuis wordt gedood, moet altijd verdoofd (bedwelmd) zijn.’’ Er zijn verschillende manieren om kalkoenen te verdoven voor het slachten. De meest voorkomende zijn:

 • Een stroom-schok aan de kalkoen geven
 • Met handen de nek omdraaien
 • Klap geven met een knuppel
 • Het verdoven met stikstofschuim

Voor de gemiddelde hobbyboer is een elextronarcosetoestel of stikstofschuim niet weggelegd. Een degelijk schokapparaat is te koop vanaf €400 euro waardoor het vaak niet uitkomt als er je enkele kalkoenen per jaar slacht. Echter heeft het als voordeel dat het effectief en netjes gebeurt. Het de hand verdoven is gelukkig ook mogelijk. Lees hier meer informatie over een dier verdoven met de hand.

Kalkoen slachten na het verdoven

Nadat je de kalkoen op een juiste manier verdoofd hebt, is het tijd voor het kalkoen slachten. In dit artikel omschrijven hoe je dat zelf op een eenvoudige manier kan aanpakken.

Ook las ik dat na het slachten de zenuwen noch behoorlijk doorwerken, zeker de vleugels, en dat kan zo hard gaan dat het vlees een soort blauwe plekken oploopt.( dus ook hiervoor heb je een oplossing voor nodig )

 1. Plaats de kalkoen in slachtertrechter
 2. Pak een scherp en stevig mes (scherper = veiliger) en snijdt de halsslagader van de kalkoen aan beide kanten van de hals.
 3. Laat het dier in de slachttrechter uitbloeden.
 4. Hak vervolgens de kop van de kalkoen af met een bijl of een sterk mes.

De kalkoen kan nog stuiptrekking vertonen, maar het dier voelt geen pijn. De kalkoen lijdt niet tijdens het proces omdat deze is verdoofd voor het slachten.

Kalkoen plukken, gemakkelijk en snel

Als de kalkoen is leeggebloed, komen we bij stap één van het kalkoen plukken. Verwarm het water in een grote ton, pan, emmer of speciale boiler-pan. Probeer de temperatuur rond 85 graden te krijgen. Bij deze temperatuur gaat het veren plukken van de kalkoen het makkelijkst. Dompel het dier in het water voor circa 70 seconden. Als je gaat beginnen met het plukken, trek de hui d strak en trek in één keer hard tegen de veren in. Ga zo de gehele kalkoen langs tot er niks meer over. Voor een onervaren plukker neemt dit proces tussen de 10 en 30 minuten in beslag. Een plukmachine helpt je bij dit tijdrovende proces. Het bespaart je veel tijd en moeite. Met een plukmachine heb je een kalkoen geplukt in 30 tot 90 seconden.

Een plukmachine is een apparaat waarmee je na het slachten van een kip, kalkoen of ander gevogelte op een snelle en eenvoudige manier de veren van de vogel verwijderd. Dit scheelt een hoop tijd en houd de vogel mooi, zonder beschadigde huid.

Kalkoen uitsnijden

Als de kalkoenveren geplukt zijn wordt het aangeraden om het dier op te hangen, echter is het ook mogelijk om het dier uit te snijden op een vleesplank. Kleine tip, laat het vlees 20 ergens hangen, zo krijg je malser vlees en het gemakkelijker om te snijden. Dit wordt ook wel besterven genoemd. Steek het mes in de cloaca en trek het door tot aan de borstpunt van de kalkoen. Als je het juist hebt gedaan heb je een opening waar je hand gemakkelijk in kan. Haal vervolgens de maag, hart en lever uit het dier. Pas op! De lever kan barsten of springen door de galblaas die kan klappen. Wees daarom voorzichtig met het verwijderen van de lever. Bij iedere stap is het verstandig om het vlees te spoelen. Hierdoor houd je het overzichtelijk en fris. Na het uitsnijden kan je de kalkoen precies klaarmaken zoals jij het wil!

Tips voor het bewaren van kalkoen vlees

 • Laat het vlees niet in zijn eigen sappen liggen. Maak het vlees droog en verpak het opnieuw zo nodig.
 • Houdt het vlees langer houdbaar door middel van vacuüm zakken. Let wel op, als er lucht in de verpakking komt, zijn er bacteriën aanwezig.
 • Schrijf altijd de houdbaarheid datum op de verpakking.
 • Hoe kouder je het vlees bewaard hoe langer houdbaar
kip plukken en slachten 5 tips

Kip plukken en slachten 5 tips

Het plukken en slachten van een kip gaat niet altijd even makkelijk. Daarom zijn hier 5 tips om het jezelf even wat makkelijker te maken.

Water bij de plukmachine

Als je gebruik maakt van een plukmachine is het slim om met een koude straal water in de ton of machine te spuiten. Hierdoor wordt de kip niet alleen schoon, de veren gaan er ook nog makkelijker af! Gebruik hiervoor wel een krachtige straal. Een kip plukken gaat hierdoor ook sneller.

Een scherp mes is een veilig mes

Een zin die de meeste mensen wel kennen ‘’een scherp mes is een veilig mes.’’ De kans dat je met een bot mes een ongeluk maakt is veel groter. Dit komt doordat je veel meer kracht moet zetten met een bot mes en dan kunt uitschieten. Is het mes goed scherp dan snij je zonder moeite door het vlees heen. Je kan een mes zelf slijpen met een wetstone of door het af te geven bij een winkel die messen slijpt.

Verdoven van de kip is verplicht

Bij het slachten buiten het slachthuis is het verplicht om het dier eerst te verdoven. Hiervoor zijn verschillende manieren die je kunt lezen in het artikel hoe slacht je een kip. Als je de kip niet verdoofd voordat je het dier slacht staat er een boete op en zelfs kans op gevangenisstraf! Naast dat je legaal bezig bent is het ook nog diervriendelijk. Zo ervaart de kip namelijk geen stress en lijdt het dier niet.

Wees voorzichtig met de lever

Bij het verwijderen van de organen is het belangrijk dat je heel voorzichtig de lever er uit haalt. Het kan namelijk gebeuren dat de galblaas knapt. Als dat gebeurt heb je een flinke zooi en dat is natuurlijk niet prettig! Probeer hier dus ook tijd voor te nemen, zo kan je een galblaas die knapt ver komen.

Zorg dat de maag leeg is

Het wordt aangeraden om 12 uur voor het slachten het dier geen eten te geven. Het kan geen kwaad voor de gezondheid van de kip. Het zorgt er voor dat je tijdens het slachten minder troep krijgt. De darmen van het dier zijn namelijk een heel stuk leger. Hierdoor gaat het slacht proces sneller en schoner!

melchesche koekoek

Vleesrassen kippen, wat zijn het en welke rassen zijn er?

Vleesrassen zijn snelgroeiende kippen die speciaal gefokt wordt voor de vleesproductie. Vanaf jongs af aan worden de kuikens al veel  gevoed. Dit worden ook wel een vleeskuiken genoemd. Er zijn verschillende rassen die het meest gebruikt worden voor de vleesproductie. Dat zijn kippen zoals: de Mechelse Koekoek, Faverolles, Faverolleskriel, Dorkings, Houdan en de Houdankriel. In dit artikel behandel ik de volgende vleesrassen:

 • Faverolles
 • Houdan
 • Mechelse Koekoek

Faverolles

Deze prachtige kip is te vinden in 2 soorten, de Franse en het Duitse ras. De Faverolles is een rustige kip die snel mensen vertrouwd. De Faverolles legt ongeveer 180 eieren per jaar en het gewicht van het ei is ongeveer 55 gram. De kleur van het ei verschild, maar is meestal geelbruin. Het gewicht van de haan is ongeveer 4000 gram en bij een hen 3250 gram. De poten van de haan zijn stevig en hebben een ring maat van 24mm. Bij de hen ligt deze meestal bij de 20mm. De kleurslag van de Faverolles is zalm en de haan heeft een enkele kam.

Houdan

houdan-vleesrassen

De Houdan is net zoals de Faverolles van oorsprong Frans. Ook zijn dit vertrouwelijk kippen en tamelijk rustig. Het is daarom ook een makkelijk ras om te houden. Het behoord tot een van de fijnere vleesrassen van kippen. Houdans leggen ongeveer 150 eieren per jaar. Het ei weegt gemiddeld 53 gram en heeft een witte kleur. De Houdans zijn niet alleen vleesrassen, maar ook sierrassen. De kleurslagen van de Houdan zijn zwartbont – parelgrijs en wit. De kam van de Houdan is een bladerkam. Het gewicht van de kip is 3500 gram en van de hen ongeveer 3000 gram. De Houdan heeft dunnere poten dan de Faverolles en heeft daarom een ringmaat van 20mm voor de haan en 16mm voor de hen.

Mechelse Koekoek

melchesche koekoek

De Mechelse Koekoek is bijzonder groot, lang, zwaar en breed. De kip heeft een gespierde borst en een lange rechte rug. Deze Koekoek weegt dan maar liefst 5000 gram gemiddeld. De hen weegt een kilo’tje minder. De Mechelse Koekoek ligt in een jaar tussen de 140 en 160 eieren. Naast de goede hoeveelheid eieren brengt de kip een zeer goede vleesopbrengst. Het fijne aan het ras is dat ze niet snel over een omheining gaan vliegen. Verder zijn ze kalm en vertrouwen mensen snel. De kleur van de kip is witbruin, maar zijn ook in andere kleuren te krijgen zoals blauw. Vanwege de grote raden veel mensen de Mechelse Koekoek aan als slachtkip.

Meer over kippen vleesrassen broeden

Het broeden van vleesrassen gaat op de zelfde manier als bij de gewone kippen. Het blijft natuurlijk een kunst en het is daarom handig om informatie op te doen, voordat je gaat broeden. In de broedgids vindt je alle informatie over het broeden van kuikens. Zo zit er ook een handige stappenplan bij die je kunt volgen!

 

 

 

Wettelijke regels zelf doden pluimvee buiten het slachthuis

Het slachten van je eigen pluimvee buiten je slachthuis is toegestaan, maar wel onder strenge regels. Bij ganzen mogen alleen zelf worden geslacht als het dier daarna in de vlees productie terecht komt. Deze regels staan in het besluit houders van dieren en in verordening (EG) nr. 1099/2009. Een van de belangrijkste regel is dat pluimvee buiten een slachthuis, altijd verdoofd (bedwelmd) moet zijn. Het onverdoofd slachten (halal) buiten het slachthuis is niet toegestaan.

Pluimvee zelf doden en slachten

Als je je eigen kippen wilt slachten buiten een slachthuis, voor eigen consumptie of het beëindigen van het leven van het dier. Gelden de volgende eisen: verordening (EG) nr. 1099/2009. Het dier moet direct dood zijn en mag niet lijden. In een keer het hoofd van de kip afhakken zorgt niet voor een dood zonder pijn. Hiervoor moet dus eerst het dier verdoofd zijn. Dit kan je doen door bijvoorbeeld een krachtige slag op de kop te geven. Let wel op, dit mag alleen bij pluimvee tot 5KG. Wil je de nek omdraaien van het dier mag alleen bij pluimvee tot 3KG. Bij het doden is het belangrijk dat het dier een vorm van pijn, spanning of lijden kan ervaren. Als je het dier wilt slachten op een goede manier is kennis en doeltreffendheid belangrijk. Als het pluimvee gedood wordt voor het vlees, dan mag je als houder van het dier het vlees niet verkopen aan andere. Weggeven mag ook niet! meer informatie over het slachten van kippen vind je in ons artikel: workshop: zelf een kip slachten.

Klein aantal pluimvee slachten voor verkoopkip slachten

Als bedrijfsmatige houder mag je een kleine hoeveelheid pluimvee slachten voor verkoop. Hier gelden wel weer strenge regels voor die je kunt vinden in: Verordening (EG) Nr. 1099/2009, artikel 3, lid 1 en artikel 4 lid 1. Het slachten gaat op de zelfde manier, eerst het verdoven en daarna het slachten. Je mag het vlees rechtstreeks leveren aan de consument, horeca of plaatselijke detailhandel. Daarnaast mag maximaal 200 stuks per week en maximaal 2000 stuks in het jaar leveren. Doe je er meer dan staat er een boete op.

Verdoven van kippen

Het verdoven van pluimvee wordt ook bedwelmen genoemd. Het bedwelmen van kippen is verplicht voor dat je het dier gaat doden. Er is een overzicht gemaakt van verdovingsmethodes voor dieren die worden gedood voor productie en de verkoop van het vlees of andere producten.

Eendagskuikens slachten

Het slachten van eendagskuiken op een broederij mag. Hier zijn wel de volgende regels aan verbonden: Verordening (EG) Nr. 1099/2009, bijlage I, hoofdstuk I. Je mag de kuikens onmiddellijk pletten en/of de gas methode gebruiken. Het personeel van de broederij moet passend vakbekwaamheid niveau hebben. De gebruiksinstructie en onderhoudsinstructie van de apparatuur die gebruikt wordt moet aanwezig zijn. De apparaten zelf moeten ook gecontroleerd en onderhouden worden.

Kip plukken doe je zo

Nadat je de kip heb geslacht wil je de veren verwijderen van de kip. Dit doe je door eerst de kip kaal te plukken. Dat kan je door middel van een plukmachine doen of met de hand. In dit artikel behandel ik hoe je op de juiste manier een kip met de hand plukt.

Voorbereiding voor je de gaat kip plukken

kip-plukken

Om het dier snel en gemakkelijk te plukken is het aangeraden om het dier eerst 40 seconden onderdompelen in een pan heet water. Het water dient ongeveer 60 graden te zijn voor het beste resultaat. Echter kan je de temperatuur nog hoger maken. Let dan wel op dat je de kip kort in het water houdt, zodat de huid niet gaat koken. Doordat de kip in het water heeft gezeten zijn de veren en de huid zacht. Zo is het makkelijker om de veren los te krijgen van de kip.

Wat heb je nodig?

Je hebt vrijwel niks nodig als je de veren van een kip wil trekken. Het trekken zelf kan met de hand of een plukmachine. Maar je hebt wel een ton met heet water nodig waar je de kip in kan doen.  Je kan dit eventueel ook doen in een grote pan. Het is goed als de kip volledig in het water kan zonder dat je de kip beschadigd.

Op de juiste manier kip plukken

Een kip plukken is vrij gemakkelijk en iedereen heeft bijna zijn eigen manier, maar hier is de meeste gebruikte methode in stappen:

 1. Stop de kip in heet water (60 graden) voor 40 seconden
 2. Trek de huid strak
 3. Pak de veren stevig vast
 4. Geef een lichte draai
 5. Trek in één keer hard
 6. Probeer zoveel mogelijk veren te verwijderen

Het plukken met de hand

Het plukken met de hand kan erg vermoeiend zijn en duurt relatief lang. Pak hier voor gemiddeld 20 minuten per kip als je wat ervaren bent en 30 minuten als je net begint. Als je kippen kaal gaat maken met een plukmachine kan je soms wel 40 kippen in een uur verwerken.

Het slachten van een kip

Het slachten is niet gemakkelijk en heeft wat tijd nodig om te leren. Gelukkig kunnen wij je er mee helpen. Zo hebben wij nog meer andere artikelen op onze websites over het hele proces van het broeden tot het klaar maken van de kip.

 

 

transportkist-hoog

Transportkist Kopen

Wanneer je gevogelte houdt of vogels opfokt zal je er niet aan ontkomen. Het vervoeren van je pluimvee. De dieren kunnen bijvoorbeeld van eigenaar wisselen, naar een dierenarts gaan of naar een tentoonstelling gaan. Maar waarom zou u kiezen voor een transportkist en niet voor een hok? Dat en meer komt u te weten in dit artikel over het kopen van een transportkist!

Voordelen van een transportkist transportkist-1-topdeur

Als je een transportkist gebruikt ben je zeker van je zaak. Het is niet alleen voor jou handiger, maar ook voor de dieren. De kisten beschikken over een dichte bodem, hierdoor kan je ze opstapelen zonder dat de andere dieren vies worden. (door bijv. poep en veren) Voor je zelf is een transportkist ook fijn vanwege de grote openingen. Bij de meeste kisten zit er een aan de bovenkant en een kleine aan de zijkant. Via de openingen kan je op gemakkelijke wijzen het hok schoonmaken en reinigen. Let op: niet alle kisten hebben een dichte bodem. De voordelen van een transportkist zijn dan ook:

 • Licht en makkelijk mee te nemen
 • Door de openingen snel te reinigen
 • Stapelbaar
 • Fijn voor het dier en jezelf

Waarbij moet ik opletten?

Het kopen van een transportkist is relatief makkelijk. Het enige waar handig is om naar te kijken is de maat en de aantal openingen. Voor een kalkoen heb je bijvoorbeeld een hoge transportkist nodig en voor krielkippen kan je het best een zo’n klein mogelijke kopen. Het aantal openingen is handig voor het schoonmaken en het erin en uit halen van de dieren. Meestal zijn de prijzen van 2 openingen wel duurder dan een transportkist met 1.transportkist-kopen

Waar kan je een transportkist kopen?

Bij Plukmachine.nl is mogelijk om diverse transportkisten te kopen. We bieden transportkisten in kleine en grote maten. Te gebruiken voor bijvoorbeeld kuikens maar ook voor kalkoenen! Heb je nog vragen over de kisten, wacht niet en neem contact met ons op!

Wil je nou weten hoe je een kip kan broeden? Dat kan je lezen in de broedgids!