kip plukken en slachten 5 tips
20 augustus 2019 Door Plukmachine Uit

Kip plukken en slachten 5 tips

Het plukken en slachten van een kip gaat niet altijd even makkelijk. Daarom zijn hier 5 tips om het jezelf even wat makkelijker te maken.

Water bij de plukmachine

Als je gebruik maakt van een plukmachine is het slim om met een koude straal water in de ton of machine te spuiten. Hierdoor wordt de kip niet alleen schoon, de veren gaan er ook nog makkelijker af! Gebruik hiervoor wel een krachtige straal. Een kip plukken gaat hierdoor ook sneller.

Een scherp mes is een veilig mes

Een zin die de meeste mensen wel kennen ‘’een scherp mes is een veilig mes.’’ De kans dat je met een bot mes een ongeluk maakt is veel groter. Dit komt doordat je veel meer kracht moet zetten met een bot mes en dan kunt uitschieten. Is het mes goed scherp dan snij je zonder moeite door het vlees heen. Je kan een mes zelf slijpen met een wetstone of door het af te geven bij een winkel die messen slijpt.

Verdoven van de kip is verplicht

Bij het slachten buiten het slachthuis is het verplicht om het dier eerst te verdoven. Hiervoor zijn verschillende manieren die je kunt lezen in het artikel hoe slacht je een kip. Als je de kip niet verdoofd voordat je het dier slacht staat er een boete op en zelfs kans op gevangenisstraf! Naast dat je legaal bezig bent is het ook nog diervriendelijk. Zo ervaart de kip namelijk geen stress en lijdt het dier niet.

Wees voorzichtig met de lever

Bij het verwijderen van de organen is het belangrijk dat je heel voorzichtig de lever er uit haalt. Het kan namelijk gebeuren dat de galblaas knapt. Als dat gebeurt heb je een flinke zooi en dat is natuurlijk niet prettig! Probeer hier dus ook tijd voor te nemen, zo kan je een galblaas die knapt ver komen.

Zorg dat de maag leeg is

Het wordt aangeraden om 12 uur voor het slachten het dier geen eten te geven. Het kan geen kwaad voor de gezondheid van de kip. Het zorgt er voor dat je tijdens het slachten minder troep krijgt. De darmen van het dier zijn namelijk een heel stuk leger. Hierdoor gaat het slacht proces sneller en schoner!