10 augustus 2019 Door Plukmachine Uit

Kip plukken doe je zo

Nadat je de kip heb geslacht wil je de veren verwijderen van de kip. Dit doe je door eerst de kip kaal te plukken. Dat kan je door middel van een plukmachine doen of met de hand. In dit artikel behandel ik hoe je op de juiste manier een kip met de hand plukt.

Voorbereiding voor je de gaat kip plukken

kip-plukken

Om het dier snel en gemakkelijk te plukken is het aangeraden om het dier eerst 40 seconden onderdompelen in een pan heet water. Het water dient ongeveer 60 graden te zijn voor het beste resultaat. Echter kan je de temperatuur nog hoger maken. Let dan wel op dat je de kip kort in het water houdt, zodat de huid niet gaat koken. Doordat de kip in het water heeft gezeten zijn de veren en de huid zacht. Zo is het makkelijker om de veren los te krijgen van de kip.

Wat heb je nodig?

Je hebt vrijwel niks nodig als je de veren van een kip wil trekken. Het trekken zelf kan met de hand of een plukmachine. Maar je hebt wel een ton met heet water nodig waar je de kip in kan doen.  Je kan dit eventueel ook doen in een grote pan. Het is goed als de kip volledig in het water kan zonder dat je de kip beschadigd.

Op de juiste manier kip plukken

Een kip plukken is vrij gemakkelijk en iedereen heeft bijna zijn eigen manier, maar hier is de meeste gebruikte methode in stappen:

  1. Stop de kip in heet water (60 graden) voor 40 seconden
  2. Trek de huid strak
  3. Pak de veren stevig vast
  4. Geef een lichte draai
  5. Trek in één keer hard
  6. Probeer zoveel mogelijk veren te verwijderen

Het plukken met de hand

Het plukken met de hand kan erg vermoeiend zijn en duurt relatief lang. Pak hier voor gemiddeld 20 minuten per kip als je wat ervaren bent en 30 minuten als je net begint. Als je kippen kaal gaat maken met een plukmachine kan je soms wel 40 kippen in een uur verwerken.

Het slachten van een kip

Het slachten is niet gemakkelijk en heeft wat tijd nodig om te leren. Gelukkig kunnen wij je er mee helpen. Zo hebben wij nog meer andere artikelen op onze websites over het hele proces van het broeden tot het klaar maken van de kip.