Workshop: Zelf een kip slachten

Waar komt het stukje vlees op mijn bord vandaan? Wat is er voor nodig en hoe wordt het gedaan? Allemaal vragen die je zou kunnen krijgen bij het zien van een overheerlijk kippenborstje op de eettafel. In de workshop zelf een kip slachten laten we je lezen hoe je op verantwoorde wijze een kip slacht en daarbij zo min mogelijk laat lijden.

De kip voor bereiden voor het slachten

Het beste voor de kip is dat je het dier geen stress geeft. Zorg dat je kip dus rustig oppakt en even gaat zitten. De kip heeft zo niet door dat er wat mis is en geslacht gaat worden. De tip is ook vaak ga doelgericht aan het werk.

Het verdoven van de kip

Houslachttrechter kopenders van pluimvee mogen onder bepaalde regels zelf kippen doden buiten een slachthuis. De belangrijkste regel is: ‘’Pluimvee dat buiten een slachthuis wordt gedood, moet altijd verdoofd (bedwelmd) zijn.’’ Voor het verdoven van kippen zijn er verschillende manieren die gebruikt worden. De meest voorkomende zijn:

  • Electro-schok aan het dier geven
  • Met de hand de nek omdraaien van het dier
  • Verdoven met Stikstofschuim

De meeste mensen met kippen beschikken niet over een luxe electronarcosetoestel of stikstofschuim. Een electronarcosetoestel kost al snel 400 euro. De meeste gebruikte manier bij kleinere boeren is dus met de hand de kip verdoven. Voor meer informatie over het verdoven van de kip lees je in het artikel kip verdoven met de hand.

Kip slachten na het verdoven

Nadat de kip verdoofd is is het tijd om het dier te slachten. De meeste mensen beschikken niet over luxe machines die het voor je doen. Daarom maar weer met je eigen handen. Fijn werk is het niet, maar het wend. Om de kip goed te slachten hebben wij een stappen plan gemaakt:

  1. Hang de kip na het verdoven onderste boven aan een stevig touw.
  2. Pak een scherp mes (een scherp mes is een veilig mes) en snijdt de halsslagaderen door aan beide kanten van de hals.
  3. Pak een bijl of mes en haal het hoofd van de lichaam.
  4. Houd daarbij de kip boven een emmer of een slachttrechter tot de kip stopt met bloeden

De kip kan na stap 2 nog stuiptrekkingen vertonen, maar dat betekend verder niks. De kip zal geen pijn lijden. In het artikel zelf je kip slachten vertellen we uitgebreider de stappen!

Kip plukken, snel en gemakkelijk

Als de kip niet meer bloedt kan je het dier in een heette ton, pan of emmer doen met heet water. (60 graden) Dompel het dier in het water voor ongeveer 40 seconden. Let wel op bij ganzen of grotere dieren duurt het langer circa 70 seconden. Door het warm maken van de kip blijft de huid mooi en gaat het plukken gemakkelijker. Als je gaat beginnen met plukken, trek de huid strak, pak een boel sterke veren en trek in één keer hard tegen de veren in. Ga zo de gehele kip langs. Voor een uitgebreidere informatie over het plukken van kippen klik hier.
Lukt het nou niet om de veren makkelijk uit de kip halen. Stop dan het dier even terug in het heette water en probeer het daarna nogmaals.

Het uitsnijden van de kip

Nadat je de kip mooi kaal hebt geplukt wordt het aangeraden om het dier op te hangen. Het is ook mogelijk om het dier uitte snijden op een vleesplank. Steek vervolgens het mes in de cloaca en trek het mes tot aan de borstpunt. Zo ontstaat er een snede waar de hand in kan. Daarna haal je maag, hart en lever uit de kip. Let goed op dat je de lever voorzichtig eruit haalt er is namelijk een kans dat de galblaas klapt. Bij iedere stap moet je goed alles spoelen om het lekker fris te houden. Na het uitsnijden kan je de kip klaar gaan maken voor het eten zoals jij zelf wilt!