slachttrechter kopen

Slachttrechter kopen

Een slachttrechter voor pluimvee wordt gebruikt om een kip, eend of kwartel in te slachten en leeg te laten bloeden zodat er geen bloed meer in het lichaam zit. Door het dier met de kop naar beneden in de trechter te steken wordt het dier gefixeerd en kan zonder fouten de halsslagader worden doorgesneden.

“Het buiten het slachthuis slachten van pluimvee mag alleen als de dieren eerst verdoofd (bedwelmd) zijn. Het ritueel/halal (verdoofd) slachten buiten een slachthuis is verboden

Bron:  www.nvwa.nl/regels-zelf-slachten

Hoe gaat het in zijn werk?

De slachttrechter is van gegalvaniseerd staal, RVS of kunststof. En heeft een grote en kleine opening die conisch toeloopt. Aan de trechter zit een beugel die je in de vaak meegeleverde muurplaat kan hangen zodat je je handen vrij hebt. Je bevestigd de muurplaat aan een werkbank of wand en nadat je het pluimvee hebt verdoofd steek je deze met de kop eerst in de slachttrechter. Gebruik vervolgens een vlijmscherp mes om de halsslagader door te snijden. Het leeg laten bloeden kan van 2 tot 5 minuten duren. Afhankelijk van de grote van het dier. Het kan daarom sneller gaan om gebruik te maken van meerdere slachttrechters tegelijk.

De juiste maat

Slachttrechters zijn er in verschillende maten, voor kwartels tot grote vogels zoals kalkoen en ganzen. Maar welke maat is geschikt? Uiteraard moet de kop van het dier door het kleine gat passen, net zover tot dat de hals vrij komt te liggen. Het mag niet te ver uitsteken aan de bovenkant anders kan die er uitvallen bij eventuele stuiptrekkingen.

Kwartels:
Krielkippen:                     Klein                       H = 23,5cm  D1 = 19cm D2 = 7,5cm
Vleeskippen:                    Middel                    H = 29cm D1 = 23cm D2 = 8cm
Kalkoenen & Ganzen:    Groot                      H = 33cm D1 = 31cm D2 = 11cm

Verschil in materiaal

Slachttrechters zijn er in verschillende materialen. Elk materiaal heeft zijn eigen voordelen:

RVS:                                      Voor commercieel gebruik is een slachttrechter van Roestvast staal verplicht. Zodat je er zeker van bent dat roest niet in aanraking komt met het geslachte dier. RVS heeft een lange levensduur. INOX

Gegalvaniseerd:              Een goedkopere oplossing dan RVS en voor privé gebruik toegestaan. De trechter kan een levenlang mee gaan als de beschermlaag niet wordt beschadigd.

Levensduur van de trechter verlengen

Na het gebruik spoel je de slachttrechter schoon en droog je hem af. Vooral bij gegalvaniseerde trechters is dit van belang. Door het gebruik kan de beschermlaag beschadigen waardoor roestvorming ontstaat. Dat wil te allen tijde voorkomen. Een RVS trechter heeft daarom de voorkeur.

Interesse om een slachttrechter aan te schaffen? Neem dan een kijkje bij onze slachttrechters!