Een kip slachten, hoe doe ik dat?

Het groot brengen van een kuiken, het vervolgens slachten en zelf opeten is een veel voorkomend proces. Je hoort dan ook vaak dat het vlees lekkerder smaakt als het van je eigen kip is! Een kip slachten hoe doe ik dat? Dat gaan we je uitleggen met een stappenplan zodat je zelf aan de slag kan!

De kip voorbereiden voor het slachten

Voordat je een kip gaat slachten is het aangeraden om de kip 12 uur voor het slachten niks meer te eten te geven. Zo kan de kip zijn maag als het waren reinigen. Hierdoor krijg je minder viezigheid tijdens het leeghalen van de kip! Het is ook handig om de kip geen stress te geven voor het slachten. Laat de kip de dag zelf dus met rust en creëer geen angst bij de kip. Een kip met stress smaakt anders dan een kip zonder stress. Althans dat wordt gezegd.

Verdoven van het dier

Voor het slachten buiten een slachthuis is het verplicht om pluimvee eerst te verdoven (ook wel bedwelmen genoemd) voor je het dier gaat slachten. Doe je dat niet is het strafbaar. Het verdoven van pluimvee kan op verschillende manieren:

kip-slachten-transportkist

  • Elektriciteit
  • Omdraaien van de nek
  • Harde klap op het hoofd
  • Met gas

Toch blijft de meest gebruikte methode voor de kleinere boeren het omdraaien met de hand of via een stroomschok. Een harde klap op het hoofd gaat namelijk niet altijd goed. Hier is veel ervaring en precisie voor nodig. De meest veilige maar wel de duurste manier is het geven van een stroomschok waarbij de kip in 1x bedwelmd is.

Kip slachten met een mes

Nadat je het dier verdoofd hebt is het tijd om het dier te gaan slachten. Gebruik hiervoor een scherp mes en snij de hals slagader door van het dier. Zorg ervoor dat de kip op de kop aan een touw hangt of in een slachttrechter geplaatst is. Zo kan het bloed namelijk het lichaam uit stromen. Wacht ongeveer 5 minuten, zodat het grootste deel van het bloed uit het dier is gelopen.

Kip plukken na het slachten

Een kip eten met veren kan natuurlijk niet. Daarom kies je er voor om de kip te gaan plukken. Stop hiervoor de kip in een ton met heet water. Het water dient ongeveer 60 graden te zijn. Stop de kip 40 seconden in het water en begin daarna met het plukken van de kip. Dit kan je doen door middel van het gebruiken van een plukmachine of met de hand. Als je met de hand pak je kip stevig vast en trek je de veren in 1 ruk er af. Doordat de kip in het water heeft gezeten krijg je de veren makkelijk los van de huid. Lukt dat niet? Stop dan de kip nog even terug in de ton! Wil je meer lezen over hoe je precies in een kip plukt lees dan het artikel ‘’kip plukken doe je zo.’’

Leeg maken van de kip

Als je kip kaal is het tijd om de ingewanden van het dier te verwijderen. Steek het mes in de cloaca en trek het mes tot aan de borstpunt. Zo ontstaat er een snede waar een hand in kan. Haal vervolgens alle organen eruit zoals het hart, maag, darmen en nieren. Let op de lever. Deze moet voorzichtig uit het lichaam gehaald worden. De galblaas kan namelijk ontploffen en dat geeft een flinke bende! Probeer in de proces alles rustig te doen en probeer regelmatig te spoelen. Na het leeghalen kan je de kip klaarmaken zoals je zelf wilt! Geniet van je heerlijke vlees en maak het zoals je zelf wilt!